Onteigeningsrecht
Uw eigendom is het meest omvattende recht dat u heeft. Het eigendomsrecht is dan ook goed beschermd, bijvoorbeeld in Europese regelgeving. De overheid heeft in bepaalde gevallen echter de mogelijkheid u te onteigenen, als dat in het publiek belang is. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de reconstructie van een weg of het realiseren van extra waterberging in het kader van het project Ruimte voor de Rivier.
Wanneer u mogelijk geconfronteerd wordt met onteigening, is het goed u in een vroeg stadium te laten bijstaan en adviseren.
Aan het middel van onteigening kan worden toegekomen als minnelijke onderhandelingen ter verwerving van het benodigde onroerend goed niet zijn geslaagd. Er moeten serieuze pogingen door de overheid worden ondernomen om tot minnelijke verwerving te komen. Met andere woorden: de onteigening moet noodzakelijk zijn.
De onteigeningsprocedure valt uiteen in twee fasen. De administratieve procedure mondt uit een in een Koninklijk Besluit (‘KB’). Na het eerste gedeelte van de gerechtelijke procedure gaat de eigendom van de onroerende zaak vaak over. De nadruk ligt op het tweede gedeelte van de gerechtelijke fase, waar het alleen nog gaat over de schadeloosstelling. Daarbij is volledige schadeloosstelling het uitgangspunt.
Op dit moment is een grote herziening van het onteigeningsrecht in voorbereiding. Er wordt naar gestreefd dit leerstuk in te passen in de Omgevingswet die waarschijnlijk begin 2018 in werking zal treden.