Huurrecht
Het huurrecht is complex en ondoorzichtig. De wet onderscheidt verschillende huurregimes, die elk hun specifieke kenmerken, mogelijkheden en beperkingen hebben. Grofweg is onderscheid te maken tussen de huur en verhuur van woonruimte, bedrijfsruimte als bedoeld in artikel 7:290 van het Burgerlijk Wetboek (BW) (middenstandsbedrijfsruimte zoals winkels en horeca), overige gebouwde onroerende zaken (zoals kantoren en fabrieken) en ongebouwde onroerende zaken.
In veel gevallen is de contractsvrijheid beperkt, maar door het in de praktijk veelvuldig gebruik van standaardmodellen (bijvoorbeeld de zogenaamde ROZ-modellen), wordt de ruimte die er wél is, vaak niet optimaal benut of wordt er (onbewust) juist ingestemd met toegestane afwijkingen van de wettelijke regeling die vergaande gevolgen kunnen hebben. Ook komt het voor dat huurder en/of verhuurder zich niet realiseert dat een overeengekomen bepaling in strijd is met dwingend recht en daarmee vernietigbaar.
Onze huurrechtspecialisten begeleiden u, of u nu huurder of verhuurder bent, graag bij het opstellen van een specifiek op uw wensen en situatie afgestemde huurovereenkomst. Binnen reeds bestaande huurrelaties adviseren en procederen wij over uiteenlopende onderwerpen waarmee u als huurder of verhuurder geconfronteerd kunt worden.