Aansprakelijkheidsrecht
Iedereen heeft er wel eens mee te maken gehad; u heeft schade geleden of u heeft schade veroorzaakt. In die gevallen is het de vraag of er een verplichting bestaat om de schade te vergoeden. Aansprakelijkheid kan op verschillende manieren ontstaan. Deze kan voortvloeien uit het niet-nakomen van een overeenkomst (contractuele aansprakelijkheid) of aansprakelijkheid kan voortvloeien uit de wet.
Ook binnen het vastgoed hebben partijen regelmatig te maken met het aansprakelijkheidsrecht. In veel gevallen gaat het om het niet (deugdelijk) nakomen van overeenkomsten. Denk daarbij aan koop- en/of aannemingsovereenkomsten die wegens de aanwezigheid van gebreken in en/of aan een onroerende zaak niet deugdelijk worden nagekomen. Bij aansprakelijkheid op grond van de wet kan bijvoorbeeld worden gedacht aan aansprakelijkheid voor gebrekkige opstallen. In de wet is namelijk bepaald dat eigenaren van gebouwen en opstallen verantwoordelijk zijn voor schade die wordt veroorzaakt door het gebouw of de opstallen die zij bezitten. Als een opstal niet voldoet aan de eisen die men er in de gegeven omstandigheden aan mag stellen, zoals bijvoorbeeld achterstallig onderhoud, en dat achterstallig onderhoud oorzaak is van schade aan personen of zaken, dan is de eigenaar aansprakelijk.
Hieronder treft u enkele kwesties aan op het gebied aansprakelijkheidsrecht:
- Bodem- asbestverontreiniging, gevaarlijke stoffen;
- Inbreuk eigendomsrecht;
- Onrechtmatige hinder;
- Gebrekkige opstallen;
- Onrechtmatig overheidshandelen.
Wilt u meer informatie over onze diensten en wat Vangoud Advocaten voor u kan betekenen, neem dan contact op met een van onze advocaten.